Nieuwe consumentenwet: modelformulier (retourformulier) beschikbaar maken

U bent als webwinkelier vanaf 13 juni 2014 verplicht om een retourformulier beschikbaar te maken op uw webwinkel. Dit formulier kan de consument gebruiken wanneer hij zijn bestelling wilt retourneren en de overeenkomst wilt ontbinden.

Let op: heeft u niet voldaan aan uw informatieverplichtingen over de bedenktijd en biedt u geen retourformulier aan? Dan bent u in overtreding van de consumentenwet en dan kan de bedenktijd worden verlengd met een maximum van 12 maanden!

Hieronder leest u hoe u dit formulier zelf toe kunt voegen aan uw webshop.

1. Download het modelformulier van ICTrecht.nl webwinkelrecht.nl/diensten/de-nieuwe-consumentenwet/downloads/

Doordat wij diverse vragen hebben gehad met betrekking tot het wijzigen van de PDF uit bovenstaande link, hebben wij zelf inmiddels
    een modelformulier gemaakt in Microsoft Word. Dit formulier is dan ook te bewerken in een tekst editor, eventueel ook nog naar wens aan te
    passen.  Shoptrader Modelformulier

2. U kunt dit formulier eventueel aanpassen naar eigen wens (dit is optioneel).

3. Sla het bestand vervolgens op als .pdf bestand.

4. Ga in de backoffcie van uw webwinkel naar 'Tools' > 'Filemanager' > 'Download'. Klik op 'upload' > 'bladeren' en selecteer vervolgens het opgeslagen retourformulier op uw computer. Klik op 'upload'.

5. Bepaal vervolgens vanaf welke pagina in uw webwinkel uw klanten het formulier moeten kunnen downloaden. Goede plekken zouden bijvoorbeeld kunnen zijn onder 'klantenservice' > 'Retouren' of onder 'Contact'. Op een andere plaats mag natuurlijk ook. Het is wel praktisch als u hierbij in ieder geval kiest voor een informatiepagina.

6. U kunt vervolgens het hele formulier letterlijk weergeven op die pagina (klanten kunnen dan de pagina zelf uitprinten), maar u kunt er ook voor kiezen om het formulier beschikbaar te maken op de pagina door de klant het te laten downloaden van uw webshop. In deze beschrijving gaan we ervan uit dat u kiest voor de laatste mogelijkheid.

Ga in de backoffice van uw webwinkel naar 'Tekstmanager' > 'Informatiepagina's'. Klik vervolgens op de pagina waarop u het modelformulier beschikbaar wilt maken, bijv. 'Retouren' en klik vervolgens op 'wijzig'.

In het tekstvak 'Beschrijving' kunt u vervolgens een inleidende tekst kwijt (naast de tekst die er misschien al staat) met betrekking tot het modelformulier, bijvoorbeeld:

<p>Om een bestelling te retourneren dient u ons retourformulier in te vullen en aan uw retourzending toe te voegen.

<br/>Download hier het <a title="Retourformulier" target="_blank" href="href="/images/download/TITEL-DOCUMENT.pdf">retourformulier</a>.

<br/>Stuur de bestelling in de originele verpakking en samen met het retourformulier naar:

<br/>Webwinkel Shoppie, Straatnaam 25, 1234 BB Amsterdam</p>

Let op: vervang in de tekst hierboven 'TITEL-DOCUMENT' door de titel van het document waarin u het retourformulier heeft opgeslagen. Ook het adres dient u uiteraard even aan te passen aan uw eigen adresgegevens!

Na het bewerken van de beschrijving, klikt u op 'update'.

7. Bekijk het resultaat op de pagina aan de voorkant van uw webwinkel en probeer uit of het downloaden van het modelformulier werkt.