Google Shopping Versie 2 instellen

De Google Shopping feed is uitgebreid om aan de eisen van Google te voldoen.
Het is niet noodzakelijk om alles te koppelen zoals aangegeven in punt 3 t/m 7, dit is alleen van belang indien u hier ook daadwerkelijk gebruik van maakt.
Wel zal ik alle stappen doorlopen indien u van alle functies gebruik wenst te maken.

1) Als eerste de standaard instellingen voor Google Shopping.
Via "Configuratie > Configuratie add-ons > Google Shopping" ziet u de instellingen terugkomen zoals aangegeven op de schermafbeelding.

a) Indien u standaard alle artikelen wilt laten tonen in de Google Shopping feed kunt u "alle artikelen standaard in de google feed tonen" op ja zetten.
Hou er rekening mee dat de Google Shopping categorie altijd ingesteld moet worden bij de categorieen om de artikelen ook daadwerkelijk te tonen.
Zie hiervoor punt 8.

b) Als uw artikelen uniek zijn en nog niet in Google Shopping bekend zijn op basis van bijvoorbeeld uw EAN nummer dan kunt u de instelling "Alle idintifier exists op aan zetten in de Google Feed" op nee zetten.
Indien uw artikelen wel al voorkomen in Google Shopping (dus via een andere winkel die deze via Google Shopping aanbied) dan mag deze op ja.
Mocht u hier problemen bij ondervinden met een bepaalde instelling, dan raad ik aan om de andere instelling te proberen om te zien van Google Shopping dan aangeeft.

c)
De instelling "Google attributen koppelen" wordt gebruikt om artikelopties en artikel kenmerken te koppelen zodat Google Shopping deze eigenschappen kan overnemen.

2) Indien u dit niet globaal wilt instellen voor al uw artikelen dan kunt u dit ook per artikel instellen door het desbetreffende artikel te wijzigen en vervolgens naar het tabje "Feeds" te gaan, hier staan dezelfde instelling als bij de globale add-on instellingen. Het enige verschil is het tonen van de GTIN, dit is voor het weergeven van het EAN nummer binnen Google Shopping.
Indien het EAN nummer niet bekend is kan deze optie op nee, indien wel bekend raad ik aan deze op ja te zetten.

3)
Het is vanaf nu mogelijk om artikel kenmerken en artikelopties te koppelen aan Google Shopping attributen.
Het aanmaken van kenmerken kan via "Catalogus > Artikel kenmerken", dit wordt voornamelijk gebruikt voor eigenschappen van artikelen welke niet aan te passen zijn en vast staan voor elk artikel.

4) Het koppelen van deze kenmerken kan via "Catalogus > Categorieen en artikelen" hier zoekt u het artikel op, deze wijzigt u en dan vervolgens kunt u bij het tabje "Kenmerken" deze eigenschappen aan het artikel koppelen. Zie ook onderstaande screenshot.

5)
Hetzelfde geld voor Artikel opties, deze kunt u ook toekennen aan Google Shopping attributen.
Artikel opties vind u terug onder "Catalogus > Artikel opties", zie ook onderstaande screenshot

6) Na het aanmaken van de Artikel opties kunt u deze koppelen aan artikelen, dit doet u door een artikel te wijzigen en vervolgens bij het tabje "Artikel opties" deze te koppelen aan het artikel.

7) Het daadwerkelijk koppelen van deze attributen aan de Google Shopping feed doet u via "Configuratie > Configuratie add-ons > Google Shopping > Google attributen koppelen".
Hier kunt u per onderdeel aangeven of het een Artikel optie is of een Artikel kenmerk welke u hieraan wilt koppelen, zie onderstaande screenshot.

8) Indien u dit gekoppeld heeft (of niet, indien u hier geen gebruik van maakt) dan moet u nog de Google Shopping categorie instellen
Dit doet u via "Catalogus > Categorieen en artikelen" hier wijzigt u de categorie waar het artikel daadwerkelijk in staat.
Hier gaat u naar het tabje "Feeds" en vervolgens stelt u hier de Google Shopping categorie in.

9) Om te bekijken of de feed nu is zoals u deze wenst te hebben dient u naar de volgende link te gaan: http://DOMEINNAAM.NL/addons/google_shopping/google_shopping_v2.php
Vervang hier logischerwijs DOMEINNAAM.NL voor uw eigen domeinnaam. Deze link heeft u straks ook nodig voor het daadwerkelijk indienen bij Google.

Feed indienen bij Google Shopping.

10)
U logt in het bij Google Merchant Center, hier gaat u naar "Feeds" en vervolgens klikt u op +feed voor het toevoegen van de Google Shopping feed.

11) Vul alle eigenschappen in zoals op onderstaande screenshot, hier mag u natuurlijk zelf de naam van de feed aanpassen bij "Feed name".
Ook kunt u ervoor kiezen om deze feed eerst als "Test" toe te voegen zodat u eerst kunt kijken of het correct wordt opgehaald bij Google Shopping.
Klik vervolgens op "Continue".

12) Hier kiest u voor "Scheduled fetches" zodat Google Shopping altijd de meest recente feed heeft.
Vervolgens kunt u hier ook weer op "Continue" klikken.

13)
Hier vult u de naam van de feed in (maakt niet zoveel uit wat u hiervoor gebruikt).
En bij "File URL" voert u de link in zoals aangegeven bij punt 9: http://DOMEINNAAM.NL/addons/google_shopping/google_shopping_v2.php
Nu klikt u op "Save".

U heeft nu succesvol uw Google Shopping feed ingediend.
Nu kan het even duren voordat alles is opgehaald bij Google, de pagina die getoond wordt kunt u vernieuwen om te zien of Google Shopping klaar is met het ophalen.
Als alles in orde is krijgt u hier een soortgelijk scherm als ondertaande schermafbeelding te zien.